شهرمن- همکاری وهمراهی مردم، ضرورت حل اختلافات با صلح و سازش و توضیحاتی در خصوص ۲۰۷ پرونده کثیرالشاکی، مهمترین موضوعاتی بود که  در نشست خبری رئیس‌ کل دادگستری استان کرمانشاه مطرح شد.

توسلی زاده روز سه شنبه در جمع خبرنگاران با گرامیداشت چهل و دومین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی گفت: جمهوری اسلامی اولین نظام حکومتی بوده که استکبار جهانی را به چالش کشیده و به همین دلیل مغضوب قدرت‌های سلطه‌گر شده ‌است.

مدیر سالم باید از نقد رسانه ای استقبال کند

وی با تقدیر از خدمات و فعالیت خبرنگاران استان کرمانشاه گفت: به اعتقاد من بهترین شیوه حکومت‌ داری بر مبنای شفافیت است و هر مدیر سالمی باید از فعالیت رسانه‌های مستقل استقبال کند هرچند نقد هم باید برای کمک و پیشرفت در جامعه باشد.

رضایت ریاست قوه قضائیه از دادگستری کرمانشاه

توسلی زاده در ادامه با اشاره به سفر ریاست قوه قضاییه به استان کرمانشاه در دی ماه گفت: در جریان این سفر ۱۳۰ میلیارد تومان اعتبار مالی برای دادگستری های استان و سازمان‌های تابعه تصویب شد که زمان جذب آن دوساله است.

او همچنین با بیان این‌ که آیت‌الله رئیسی از وضعیت دادگستری استان رضایت کامل داشت، گفت: رئیس دستگاه قضا در زمینه کاهش پرونده‌های معوقه و پیگیری برنامه های صلح و سازش دادگستری کرمانشاه را تشویق و تقدیر کرد.

رتبه عالی دادگستری کرمانشاه

رئیس‌ کل دادگستری استان کرمانشاه در ادامه با اشاره به رتبه استان در بین دادگستری‌های کشور گفت: رتبه ما در بین همه دادگستری‌ها در بخش‌های مختلف عالی است به‌ طوری‌ که در بسیاری از حوزه‌ها رتبه اول و سایر بخش‌ها در بین ۱۰ استان اول هستیم درحالی‌ که تا قبل از سال ۹۸ در بیشتر حوزه‌ها رتبه های ۲۸ و بالاتر کشور بودیم.

بالا بودن سطح اختلافات

وی با بیان این‌ که متأسفانه سطح اختلافات در استان کرمانشاه بالا است، گفت: هیچ استانی به اندازه کرمانشاه برای رئیس دستگاه قضا نامه‌ نگاری نکرده بطوری که حدود ۱۶ هزار نامه به صندوق‌های تعبیه‌ شده در جریان سفر آیت الله رئیسی انداخته شد که البته هرچند بخش زیادی از این نامه‌ها در سایر حوزه‌ها و غیرمرتبط با بخش قضایی بود.

خدمات ارزنده ستاد مصلحین

توسلی زاده در ادامه با اشاره به تاسیس ستاد مصلحین در استان کرمانشاه گفت: معتقدم که باید همه اختلافات بین مردم از طریق صلح و سازش حل شود و ما در این زمینه بشدت به کمک مردم نیاز داریم.

وی با بیان مثالی در اینباره گفت: یک فرد داریم که ۴۰۰ تا ۵۰۰ پرونده قضایی در دادگستری های استان تشکیل داده اما آیا این‌همه پرونده ضرورت دارد؟ آیا این‌ همه پرونده مربوط به اختلافات خانوادگی، ضرب و جرح، اختلافات ملکی و… ضرورت دارد؟ این اختلافات و تشکیل پرونده‌ها غیر از هدر رفتن وقت، انرژی، سرمایه و کند شدن سرعت توسعه و پیشرفت در استان ثمره دیگری دارد؟

رئیس‌ کل دادگستری استان کرمانشاه درباره اهمیت فعالیت ستاد مصلحین در استان گفت: در ۹ ماه سپری شده از سال جاری شورای حل اختلاف استان موفق شده ۱۶ هزار و ۵۰۰ پرونده را به سازش منتهی کند اما در همین مدت ستاد مصلحین استان ۱۸هزار و ۵۰۰ پرونده را به سازش رسانده که این رقم فقط در دی‌ ماه امسال به چهار هزار پرونده رسیده است.

به گفته او اگر در هر ماه حدود چهار هزار پرونده به سازش ختم شود، در سال ۴۸ هزار پرونده می‌شود که اگر در هر پرونده چهار نفر درگیر باشد، سالانه بیش از ۱۷۰ هزار نفر از دادگستری‌های استان بیرون می‌روند.

توسلی‌ زاده از همه مردم برای عضویت در ستادهای مصلحین شهرستان ها دعوت کرد و گفت: هر فردی که بتواند حتی یک اختلاف را به سازش برساند، به دستگاه قضایی، مردم و پیشرفت استان کمک بزرگی کرده است.

عالی ترین مقام قضایی استان با بیان این‌که ایجاد ستاد مصلحین در سه سازمان پرجمعیت استان در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: تشکیل این ستاد در آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و نیروهای مسلح استان انجام شده و قرار است همه اختلافات مربوط به نیروهای این سازمان در درون خود مجموعه بررسی و حل‌وفصل شوند.

سند تحول دستگاه قضایی استان

وی موضوع تدوین برنامه سند تحول دستگاه قضایی را پیش کشید و گفت: این سند یک سند بسیار قوی و تاثیرگذار است که هفت هدف و وظیفه را برای دستگاه قضایی ایجاد کرده است ازجمله: رسیدگی به تظلمات و شکایات و رفع خصومت‌ها، احیای حقوق عامه، گسترش عدل و آزادی های مشروع، نظارت بر اجرای صحیح قوانین، کشف جرم، رسیدگی به آن مجازات و اجرای حدود و مقررات، پیشگیری از وقوع جرم، اصلاح مجرمان و حمایت از حقوق مالکیت اشخاص.

ساماندهی مشاوران املاک

توسلی زاده در تشریح اقدامات انجام شده برای ساماندهی مشاوران املاک استان کرمانشاه گفت: حدود ۹۰ درصد از روابط حقوقی مردم در مشاوران املاک تنظیم می‌شود و ما در استان حدود پنج هزار مشاور املاک داریم. اما باتوجه به این‌که درگذشته قراردادهای تنظیم‌شده در مشاوران املاک قانون‌مند و شفاف نبود و استعلام‌های لازم درباره آن‌ها انجام نمی‌گرفت، آسیب‌های بسیاری برای مردم و جامعه به دنبال داشت از جمله فروش مال غیر، فروش املاک در رهن دستگاه‌های دولتی یا خصوصی و ورود انبوهی از شکایت‌ها به دستگاه قضایی.

وی افزود: به همین دلیل  اقدام به سامان‌دهی همه مشاوران املاک استان کردیم و آن‌ها موظف شدند که قراردادها را به صورت الکترونیکی با کد رهگیری و هلوگرام ثبت کنند و همه استعلام‌های مورد نظر درباره آن‌ها انجام شود.

تعیین تکلیف ۷۶درصد از پرونده های معوق

به گفته توسلی‌ زاده این اقدام در راستای کاهش ورودی پرونده‌ها به دستگاه قضایی صورت گرفته که در نتیجه آن و سایر اقدامات صورت گرفته، دستگاه قضایی استان موفق شد با توجه به فرصت پیش آمده،  ۷۶درصد پرونده های معوق در استان را مختومه کند، سایر پرونده‌های باقی‌ مانده نیز مربوط به اجرای احکام است که به نتیجه رساندن آن‌ها نیازمند موقعیت و زمان مناسب است.

وی همچنین کاهش موجودی پرونده‌های شعب دادگاه‌ها را دیگر اولویت دستگاه قضایی استان دانست و گفت: میانگین موجودی کل شعب دادگاه‌ها و دادسراهای استان ۱۱۷ پرونده و رقم قابل‌توجهی است اما ما در تلاشیم طی ۶ ماه آینده هیچ شعبه‌ای بیش از صد پرونده نداشته باشد، همچنین میانگین رسیدگی به یک پرونده در استان ۱۱۱ روز است که اگر با همراهی مردم موفق به کاهش پرونده‌های ورودی به دستگاه قضایی شویم، فرصت کافی برای کاهش میزان زمان رسیدگی و اطاله دادرسی و طبعاً افزایش رضایت مراجعه‌کنندگان خواهیم داشت.