شهرمن- مدیرعامل آب منطقه ای کرمانشاه گفت: یک هزار و 770 کیلومتر رودخانه در سطح استان کرمانشاه وجود دارد که 200 کیلومتر از این رودخانه ها درون شهر هستند.

به گزارش خبرنگار شهرمن، بهرام درویشی در نشست خبری که در سرسرای شرکت آب منطقه ای کرمانشاه برگزار شد، در خصوص نرده کشی و حفاظ گذاری در حاشیه رودخانه چم بشیر که از برخی شهرک های حاشیه نشین شهر کرمانشاه عبور می کند، افزود: ساماندهی هر کیلومتر رودخانه بر اساس فهرست بهای سال 99 ، 25 میلیارد تومان هزینه دارد، دولت نمی تواند چنین اعتباری را برای ساماندهی و نرده کشی رودخانه ها قرار دهد.

وی افزود: 3 هزار و 27 مورد  تجاوز به بستر رودخانه‌ها در کرمانشاه شناسایی شده است. بنا نیست در صورت ایجاد مشکلاتی مانند سیل یا غرق شدن در رودخانه، دولت به کسانی‌که در بستر و حریم رودخانه ساخت و ساز کرده‌اند خسارتی پرداخت کند بلکه باید خسارت هم از آنها گرفته شود.

درویشی در خصوص پرونده غرق شدن کودک خردسال در رودخانه چم بشیر واقع در حکمت آباد، بیان کرد: به خاطر تکلیفی که دادستان برای ما مشخص کرد، با هزینه حدود 100 میلیون تومان بخشی از مسیر رودخانه‌ را نرده کشی کردیم البته بر اساس یک تکلیف وجدانی.

درویشی با اشاره به عواقب ساخت و ساز و تجاوز به بستر رودخانه‌ها اظهار کرد: رودخانه یعنی خانه رود. امروز اگر نه، صد سال دیگر هم باشد رودخانه انتقامش را از کسانی که به حریمش تجاوز کرده اند می گیرد.

بهرام درویشی در پاسخ به سؤالی در خصوص علت عدم وجود کارگروه مدیریت سبز در استانداری کرمانشاه گفت:  در کشور یک کارگروه ملی با عنوان سازگاری با کم آبی وجود دارد؛ این یک کارگروه جامع است و تمام دغدغه های مطرح شده درخصوص مدیریت منابع آب در آن مطرح و بررسی می شود، اما با این وجود اگر کارگروه سبز در استان تشکیل شود ما استقبال خواهیم کرد.

وی افزود: در حال حاضر تعامل میان آب منطقه ای و جهادکشاورزی استان کرمانشاه نسبت به گذشته بی نظیر است.

درویشی اظهار کرد: من مطمئن هستم با حساسیتی که در استان ایجاد شده و با توجه به ورود دستگاه های نظارتی و قضایی قطعاً ما ظرف دو سه سال آینده به وضعیت سکون می رسیم و بعد از آن با استقرار برنامه سازگاری با کم آبی به طور جامع خواهیم توانست آب را مدیریت کنیم.

وی از وضعیت وخیم برخی خیابان ها و مناطقی که بر روی رودخانه آبشوران بنا شده اند، یاد کرد و گفت: رودخانه آبشوران از کانی روزان و سراب قنبر به صورت دو شاخه ادامه می یابد و در محدوده مسجد بروجردی یکی می شود و در شهر امتداد می یابد. وضعیت حریم این رودخانه از مسجد بروجردی تا چال حسن خان به شکلی است که وضعیت بسیار وخیمی دارد.

بهرام درویشی به ساماندهی رودخانه آبشوران در منطقه پارکینگ شهرداری اشاره کرد و افزود: این منطقه وضعیت وخیمی داشت و با توجه به پر تردد بودن آن هر لحظه امکان داشت زمین نشست کند و فاجعه به بار بیاید. ساماندهی این رودخانه در این منطقه  کار بسیار دشواری بود و برای اجرای آن سختی زیادی را متحمل شدیم.

وی علت طولانی شدن کار ساماندهی آبشوران در پارکینگ شهرداری را سختی کار دانست و عنوان کرد: از بستر این رودخانه 700 هزار مترمکعب لجن برداری داشتیم. آن هم در شرایطی که به خاطر موقعیت این منطقه تنها 6 ساعت در شبانه روز می توانستیم کار کنیم آن هم در حجم زیادی از فاضلاب.

درویشی ادامه داد: سختی کار به گونه ای بود که ما مجبور شدیم چندین تیم قالب بند و آرماتوربند از سراسر ایران بیاوریم اما متأسفانه هیچ یک حاضر به انجام کار نمی شدند.

درویشی در خصوص مدت زمان اتمام کار قطعه 120 متری در این محدوده  نیز عنوان‌کرد:  این قسمت را نیز ظرف 40 تا 50 روز آینده ضمن رعایت پروتکل‌های بهداشتی به اتمام خواهیم رساند.

وی عنوان کرد: کار ساماندهی آبشوران کند است. همزمان با پروژه ساماندهی آبشوران در این مدت دو سد مخزنی به اتمام رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه درباره سایر نقاط آبشوران نیز افزود: کار در شش نقطه در حال انجام است و در برخی مناطق کار زیر زمین انجام می‌شود و قابل مشاهده نیست.

درویشی به وضعیت منابع آب زیرزمینی استان کرمانشاه نیز اشاره کرد و گفت: یک میلیارد و 400 میلیون مترمکعب اضافه برداشت ازمخازن داریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه تعداد محدوده های مطالعاتی استان را 23 محدوده اعلام کرد و افزود: از این تعداد 13 محدوده بحرانی و دو محدوده ممنوعه بحرانی است.سایر دشت‌ها نیز ۱۰۰ درصد آزاد نیست و فقط برای صنایع تخصیص آب را به صورت محدود داریم.

درویشی توضیحاتی نیز در مورد وضعیت سدهای استان ارائه کرد و گفت: در صورت تامین اعتبار امسال دو سد شرفشاه و زمکان که آبگیری آنها تا حدودی انجام شده به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی اعتبار مورد نیاز برای سد زمکان را 76 میلیارد تومان عنوان کرد و افزود:  اعتبار مورد نیاز برای سد شرفشاه نیز 150 میلیارد تومان است.

درویشی تأکید کرد: شبکه‌های پایین دست این سدها در حال انجام است و سعی می‌کنیم به اندازه‌ای که تراز آبگیری سد امکان ایجاد کند، تا حدودی از آن را وارد شبکه کنیم.

وی اظهار کرد: سد هرسین و سد بیستون نیز در دست مطالعه است و بنابر این است در محدوده سد بیستون یک مرکز توریسی ایجاد کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کرمانشاه گفت: نظام جمهوری اسلامی تا کنون 2071 میلیارد تومان در حوزه سدهای استان کرمانشاه و حفظ منابع آب از منبع صندوق توسعه و منابع دیگر هزینه کرده است.

درویشی در خصوص اجرای طرح احیا و تعادل بخشی دشت‌ها گفت: سال گذشته 250 چاه در استان مسدود شد. انسداد این چاه‌ها صرفه‌جویی 10 میلیون مترمکعبی را به همراه داشته است.

وی بیان کرد:  17 هزار حلقه چاه در استان وجود دارد که از این تعداد 12 هزار حلقه مجاز و حدود پنج هزار حلقه غیرمجاز است.

وی با بیان اینکه تا کنون شش هزار حلقه چاه در کرمانشاه مسدود شده است، افزود: تعداد چاه‌های غیرمجاز استان در گذشته بیش از 10 هزار حلقه بود.

وی با تأکید بر اینکه فقط مقطعی از سال می توان چاه ها را پر کرد، متذکر شد: مهمترین مانع در ساماندهی این چاه‌ها عدم همراهی برخی عوامل تاثیر گذار در حوزه های مختلف است.