شهرمن - اميرپويا قدسي
سال ها پيش براي نخستين بار در باغ شخصي اش به همراه گروهي از هنرمندان موسيقي ملاقاتش کردم. با اينکه نسبت فاميلي دوري با ايشان داريم و از نوجواني حکايت هاي بسياري در مورد صداي داوودي اش و آوازهايي که در قصرشيرين ميخواند و مردم صدايش را از سوي ديگر شهر مي شنيدند، شنيده بودم؛ اما تا آن شب از نزديک نديده بودمش. بلند قامت و چهار شانه بود و چهرهاي متين و موقر داشت و لبخندي مهربان، ميهمان هميشگي چهرهاش بود. بسيار نکته سنج و شوخ طبع بود ولي هرگز از دايره ي ادب و متانت خارج نمي شد. بزرگ و کوچک دوستش داشتند و بسيار خونگرم و ميهمان نواز بود. منزلش کانون گردهمايي اهالي موسيقي، شعرا و ادباي تراز اول مانند شادروان استاد پرتو کرمانشاهي بود که دوستي و برادري گرم و ديرينهاي بينشان برقرار بود. اين انس و الفت به گونه اي بود که روزي از استاد کوروش تيمورزاده شنيدم وقتي دکتر جواد کريمي اواخر عمر در بستر بيماري بود، استاد پرتو- با اينکه خود نيز حال خوبي نداشت- به دفعات احوالش را تلفني جويا ميشد و درخواست مي کرد اگر حال «عموجواد» بهتر است به او خبر بدهند؛ در غير اين صورت او را از احوالش آگاه نکنند.
دکتر کريمي از عنفوان کودکي با هنر موسيقي انس و الفت داشت. وي که در خانواده اي فرهنگي و هنردوست پرورش يافته بود زير نظر استاد حسين داوودي به فراگيري هنر آواز و مکتب آوازي کرمانشاه پرداخت و به طور قطع مي توان گفت آخرين يادگار اين مکتب آوازي بود.
او از اوان جواني با استادان درجه يک موسيقي ايران دوستي و رابطه نزديکي داشت. از جمله استاد بي بديل ساز ني، استاد حسن کسايي و شهنوازِ تار، شاه سازهاي ايراني، استاد جليل شهناز و همچنين استادان بزرگي مانند استاد حسين عليزاده، استاد علي اکبر مرادي و ... که خاطرات و حکايت هاي شيرين بسياري از اين دوستي ها نقل مي کنند.
تخصص علمي و دانشگاهي وي تربيت بدني بود و او را به حق پدر و بنيانگذار علم تربيت بدني استان کرمانشاه مي دانند و مي خوانند. از اين رو بسياري از اهالي جامعه ورزش کشور و ورزشکاران بي شمار همانند اديبان و هنرمندان با او حشر و نشر داشتند.
به مناسبت 3 اسفند سالروز تولدش، يادي کرديم از تلاش هاي مستمر، اخلاق نيکو و زندگي پربرکتش. نشريه "شهرمن" در زمستان سال 1394 مصاحبه اي با اين استاد هنرمند با عنوان «مصاحبه با پدر علم تربيت بدني كرمانشاه /مربيان آگاه ميتوانند سلامت جامعه را تضمين ميكنند» منتشر نمود.
* **
استاد دکتر جواد کريمي متولد 3 اسفند سال 1316 در شهر کرمانشاه است. وي در سال 1338 وارد دانش سراي عالي تهران شد و سه سال بعد به عنوان فارغ التحصيل رشته ي تازه تاسيس تربيت بدني در شهرستان قصر شيرين مامور به خدمت گرديد.
او که سابقه ي قهرماني کشتي در وزن ششم مسابقات دانشگاه هاي کشور و داوري مسابقات قهرماني کشور را داشت به عنوان مدير فني تربيت بدني شهرستان قصر شيرين منصوب شد. گستردن تشک کشتي براي اولين بار در قصر شيرين، فعال کردن ورزش بانوان در اين شهرستان و برگزاري مسابقات دو و ميداني قهرماني استان در قصرشيرين از جمله اقدامات موثر وي در اين دوران مي باشد.
وي در سال1347 توسط شوراي شهر قصر شيرين به عنوان اولين شهردار داراي تحصيلات دانشگاهي شهرستان قصر شيرين انتخاب گرديد. در اين دوره ضمن احداث فضاي سبز و تفرجگاهي زيبا در تپه عيسي و موسي قصرشيرين، که هنوز هم باقي است، خدمات شايستهي ديگري به ورزش اين شهر ميکند. از جمله ي اين اقدامات مي توان به احداث استخري روباز براي جوانان اشاره نمود. همچنين مي توان گفت در آن زمان او در اين شهر ورزش کشتي را فعال کرد. خود در اين باره به «شهرمن» گفته است: « براي اولين بار در قصر شيرين تشک کشتي را در يک تکيه قديمي پهن کرديم و خودم هم به عنوان مربي ، تعليم و آموزش اين ورزش را به علاقهمندان آغاز کردم. اين اقدام استقبال بي نظير مردم را در پي داشت».
قصرشيرين پتانسيل موفقيت را داشت اما يكي از دلايل شکوفا نشدن اين ظرفيت تا آن زمان اين بود كه دست اندرکاران ورزش در شهرستان ها اطلاعات
زيادي در مورد ورزش هاي مختلف نداشتند و علمي هم به موضوع نگاه نمي کردند.
دکتر کريمي عاقبت براي گريز از سنگ اندازي ها و زد و بندهاي استاندار و فرماندار وقت استعفا ميدهد و به سمت رييس دانشکده تربيت بدني دانشگاه اصفهان منصوب مي گردد. در اين دوران براي اولين بار دستگاه هاي ورزشي را براي دانشجويان و ورزشکاران از کشور ژاپن به ايران وارد مي کند مي سازد.
وي درسال 1354 به آمريکا سفر مي کند و موفق به اخذ مدرک فوق ليسانس و دکتراي تربيت بدني از دانشگاه پيتسبرگ ايالت پنسيلوانيا مي شود. همزمان با پيروزي انقلاب به ايران باز مي گردد و کتاب تاريخ تربيت بدني جهان را به نگارش در ميآورد. اين کتاب که به چاپ پنجم نيز رسيده است، سال ها به عنوان کتاب مرجع در مقطع کارشناسي تربيت بدني دانشگاه هاي کشور تدريس مي شد.
دکتر جواد کريمي پس از پايه گذاري رشته تربيت بدني در دانشگاه اصفهان و دانشگاه آزاد خوراسگان به عنوان تنها استاديار دانشکده تربيت بدني دانشگاه اصفهان، از اين دانشگاه خداحافظي و به منظور پايه گذاري دانشکده تربيت بدني دانشگاه رازي کرمانشاه به زادگاهش مراجعه مي کند.
او در مصاحبه با "شهر من" در اينباره مي گويد: «همان زمان که در دانشگاه اصفهان فعال بودم با تيم كشتي دانشجويي اين شهر به كرمانشاه كه زادگاه خودم بود سفر كردم. در همين مسابقات از من دعوت شد تا براي ايجاد رشته تربيت بدني به دانشگاه رازي بيايم. تصميم گرفتم خدمتي هم براي شهر خودم انجام دهم. سال 1372 به كرمانشاه آمدم و مقدمات ايجاد دانشکده را فراهم ساختم و از سال 1373 گروه تربيت بدني تشكيل شد كه زير مجموعه دانشكده ادبيات بود. در همين دوره گروه توانست دانشجوهاي دختر و پسر را بپذيرد. طولي نكشيد كه در سال 1374 مجوز برگزاري دوره كارشناسي ارشد را به فعاليتهاي گروه اضافه كردم. در سال 1375 گروه به دانشکده تربيت بدني تبديل شدوبه صورت مستقل كارخود را آغاز نمود».
يکي ديگر از اقداماتي که دکتر کريمي در زمينه ورزش بانوان انجام داده بود استفاده از مربيان با تجربه به صورت حق التدريس در دانشکده بود كه به مرور همگي وارد دانشگاه شدند. وي در اين خصوص ادامه مي دهد: «پس از مدتي خانم پرويندخت داووديان مسئوليت ورزش بانوان استان را پذيرفتند و در اين زمينه هم بسيار موفق عمل كردند.»
دکتر جواد کريمي در حالي در سال 1383 از دانشکده تربيت بدني دانشگاه رازي بازنشسته ميشود که تا آخر عمر با تمام اهالي ورزش و همچنين دانشجويانش که امروز همه از اساتيد سرشناس دانشگاه هاي معتبر و سرآمدان و نخبگان حوزه ورزش هستند ارتباط مداوم و نزديک داشت و همه از دانش و هنر وي بهره مي بردند.
سرانجام در سحرگاه دوم ارديبهشت ماه سال 1401 پس از يک عمر تلاش خستگي ناپذير در ارتقاي فرهنگ، هنر و ورزش اين آب و خاک به ديدار معبود رهسپار شد و در حلقه عظيمي از دوستان، شاگردان و نزديکانش بدرقه گرديد و در قطعه هنرمندان باغ فردوس کرمانشاه آرميد.