شهرمن آنلاین- مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه گفت: در حال حاضر همه پروژههای آبرسانی روستایی فعال هستند و با اجرای این پروژه ها طی سه سال آینده هیچ روستایی در استان کرمانشاه، مگر در موارد استثنایی، دارای تنش آبی نخواهد بود.
به گزارش خبرنگار شهرمن آنلاین رضا داوودی در نشست خبری که 20 اسفند برگزار شد، جلسه را با تشریح عملکرد شرکت آب و فاضلاب استان در شروع، تکمیل و بهره برداری از پروژه های آبرسانی آغاز کرد و اظهار داشت: پروژه های آبرسانی به روستاها در قالب سه شیوه استانی، ملی(تأمین از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی) و قراردادهای محرومیت زدایی انجام می شود که در دو مورد اول تعداد پروژه ها بسیار محدود است.
وی افزود: مهمترین و اثرگذارترین پروژه های آبرسانی استان در قالب قراردادهای محرومیت زدایی است که با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) منعقد شده و 80 تا 85 درصد پروژه های سطح استان با همین شیوه در حال اجرا می باشد.
کرمانشاه پیشرو در انعقاد قرارداد پروژه های محرومیت زدایی
داوودی با اشاره به اینکه پروژه های محرومیت زدایی در قالب دو قرارداد مشتمل بر 860 روستا در حال انجام است، گفت: امیدواریم با تأمین اعتبار کافی بتوانیم تا پایان نیمه اول سال 1405، با بهره برداری از پروژه ها، به تنش آبی در تمامی این روستاها پایان دهیم.
وی مبلغ قرارداد اول را به مبلغ ۳۱۴ میلیارد تومان برای آبرسانی به ۳۴۹ روستا عنوان کرد و افزود: پروژه های قرارداد اول 80 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اشت.
مدیرعامل آبفای استان در خصوص قرار دوم گفت: استان کرمانشاه در انعقاد این قرار داد از استان های پیشرو بوده است و با پیگیری استاندار و تقبل 30 درصدی تأمین بودجه توسط استان، ما توانستیم اولین استانی باشیم که این قرار داد را منعقد کرده است.
وی افزود: در قالب این قرار داد آبرسانی به ۵۱۱ روستا با اعتبار۱۹۲۰ میلیارد تومان انجام خواهد شد. بنابر این است سالی ۱۹۲ میلیارد تومان از 30 درصد تعهد استان، توسط منابع استان تأمین شود و سهم قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) نیز ۷۰ درصد است.
1405 سال پایان تنش آبی در روستاهای استان
رضا داوودی تأکید کرد: در حال حاضر همه پروژههای آبرسانی روستایی فعال است و با بهره برداری از آنها در سه سال آینده هیچ روستایی، مگر در موارد خاص، دارای تنش آبی نخواهد بود.
وی به پروژه آبرسانی به ۷۰۳ روستای استان که از نیمه دوم سال گذشته و طی ۱۸ ماه گذشته آغاز شده نیز اشاره کرد و گفت: از این تعداد روستاها، پروژه های آبرسانی به حدود 312 روستا یا به بهرهبرداری رسیده و یا قبل از پایان امسال به بهرهبرداری میرسد.
وی آبرسانی به این تعداد روستا طی 18 ماه اخیر را در ۲۰ سال گذشته بی سابقه عنوان کرد و افزود: در این پروژه ها 450 کیلومتر لوله گذاری، 120 مخزن ساخته و 48 ایستگاه پمپاژ اجرا شده است.
به گفته این مسئول، پروژه های آبرسانی چهار شهرستان شرقی استان و کرمانشاه و اسلام آباد غرب توسط سپاه استان در حال انجام است و متولی آن سازمان بسیج سازندگی است و پروژه های آبرسانی هشت شهرستان دیگر که بسیار سخت و چالش برانگیز هستند توسط قرارگاه منطقه ای نجف اشرف در حال انجام است.
رضا داوودی محروم ترین روستاها را به لحاظ عدم برخورداری از آب پایدار، روستاهای شهرستان کرمانشاه عنوان کرد و گفت: برای منطقه سرفیروزآباد که بیشترین محرومیت را دارد دو پروژه مهم امام علی(ع) یک و امام علی(ع) دو تعریف شده است که در قالب آن تنش آبی در77 روستا از 193 روستایی که در شهرستان کرمانشاه داریم برطرف می شود.
وی ابراز امیدواری کرد تا پایان سال 1403 این پروژه ها افتتاح و به بهره برداری برسند.
این مسئول یادآور شد که پروژه هایی برای دیگر روستاها نیز تعریف شده که اجرا شده و یا به تدریج اجرا می شوند.
روستاهایی که در اولویت هستند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه، در خصوص شاخص اولویت بندی در اجرای پروژه های روستایی گفت: روستاهایی در اولویت قرار دارند که بیشترین جمعیت را دارند و با کمترین زمان و کمترین هزینه بتوانیم آنها را از آب پایدار برخوردار کنیم.
رضا داوودی افزود: برای جلوگیری از اتلاف زمان و انرژی، روستاهایی که معارض زیادی دارند از اولویت کمتری برخوردارمی شوند.
وی بیان کرد: با افتتاح این پروژه های محرومیت زدایی و اقداماتی که انجام شده تابستان 1403 تابستان بهتری برای روستاییان خواهد بود.
داوودی یادآور شد: در قالب آبرسانی روستایی در سال 401 و 402 ،۶۶۰ میلیارد تومان اعتبار جذب شده و در پروژه ها سرمایه گذاری شده است که اعتبار قابل توجهی در دهه اخیر است.
کیفیت آب خط قرمز آبفا
رضا داوودی کیفیت آب را خط قرمز شرکت آب و فاضلاب در کل کشور دانست و تأکید کرد: به صورت روزانه و 24 ساعته در نقاط مختلف تست میکروبی و تست کلر زنی انجام می شود و نظارت برکیفیت آب شهر کرمانشاه توسط دانشگاه علوم پزشکی و در شهرستانها و روستاها از طریق مراکز بهداشت انجام میشود.
وی مرکز پایش شرکت آب و فاضلاب کرمانشاه را به لحاظ نیروی انسانی، تجهیزات و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری یکی از بهترین مراکز کشور دانست و افزود: اگر در روستا ها یا شهرها لحظه ای کیفیت آب دچار مشکل شود به سرعت منبع تأمین آب قطع می شود و آب پس از پالایش دوباره به منبع وارد می شود.
رفع تنش آبی در 16 شهرستان
مدیرعامل آبفای استان به تدابیر اندیشیده شده برای رفع تنش آبی در 16 شهرستان استان نیز اشاره کرد و گفت: سرمست، بانهوره، میرآباد و نوسود چهار شهر کوچک دارای اولویت هستند و بیشترین مشکل را در سال های گذشته داشته اند.
رضا داوودی افزود: پروژه های مربوط به آبرسانی این چهار شهر هم اکنون 80 تا 95 درصد پیشرفت دارد و با به بهره برداری رسیدن آنها تا قبل از تنش آبی سال ۱۴۰۳ این شهرها صاحب آب پایدار می شوند.
وی شهرهای کرمانشاه، هرسین، جوانرود، کنگاور و کرندغرب را به خاطر اینکه بیشترین تنش آبی را در میان دیگر شهرها دارند، دارای اولویت دانست و بیان کرد: گرچه شهر کنگاور در سنوات گذشته مشکل چندانی نداشت، اما طی چند ماه گذشته به دلیل شرایط خاک این منطقه و رانشی شدن خاک آن دو حلقه چاه را از دست دادیم و برنامه داریم تا قبل از تنش آبی ۱۴۰۳ سه حلقه چاه برای کنگاور حفاری کنیم.
داوودی با بیان اینکه شهر جوانرود نیز از شهرهایی است که با مشکلات زیادی روبه رو بوده است، پیشرفت حفر دو حلقه چاه در این شهر را 75 درصد عنوان و ابراز امیدواری کرد با بهره برداری از این چاه ها تا پایان فروردین آینده این شهر از تنش آبی خارج شود و مردم جوانرود بهترین تابستان را تجربه کنند.
وی افزود: برای بلندمدت نیز یک میدان آبی در منطقه ده سرخ جوانرود شامل شش حلقه چاه در نظر گرفته شده که اگر آبدهی مناسبی داشته باشد، طبق مطالعات ژئوفیزیک نیاز ۲۵ سال آینده جوانرود را تامین می کند.
داوودی با اشاره به اینکه برای شهر کرند غرب نیز سه حلقه چاه در نظر گرفته شده که یک حلقه حفاری شده، یک حلقه در دست حفاری است و یک حلقه دیگر با مشکل معارض مواجه می باشد، ابراز امیدواری کرد این شهر نیز در تابستان 1403 با تنش آبی مواجه نباشد.
وی به پروژه های تنش زدایی برای شهر هرسین اشاره کرد و گفت: در هرسین با دو مشکل مواجه هستیم؛ یکی اینکه سطح منابع تأمین آب در سطح بالاتری از مخزن قرار دارند و ما برای حل این مشکل یک مخزن 3 هزار مترمربعی و خط پمپاژ و خط آب طراحی کردیم و هم اکنون این مخزن پیشرفت 97 درصدی دارد و مجموع این پروژه80 درصد پیشرفت داشته است و در تلاشیم فروردین 1403 با در مدار قرار گرفتن این مخزن در هیچ نقطه ای از هرسین تنش آبی نداشته باشیم.
داوودی افزود: از سوی دیگر در این شهر با مشکل تک منبعی مواجهیم که متاسفانه دبی سراب هرسین به عنوان تنها منبع برای جمعیت ۴۵ هزار نفری در سنوات گذشته افت داشته و باید جایگزینی برای آن در نظر گرفته شود.
وی از در نظر گرفتن هشت حلقه چاه برای تامین آب هرسین خبر داد و گفت: این تعداد چاه میتواند ۵۰ درصد نیاز آبی این شهر را برای شرایط خاص تامین کند البته این چاه ها به صورت پلمب و رزرو برای ایام اضطرار باقی خواهد ماند.
خداحافظی با قطعی روزانه آب شهر کرمانشاه در سال آینده
مدیرعامل آبفای استان در ادامه در خصوص وضعیت تنش آبی شهر کرمانشاه اظهار کرد: نواحی شمال شرق، جنوب غرب، جنوب شرقی و برخی مناطق شهر بیشترین تنش آبی را دارند.
وی مصرف آب در شهر کرمانشاه را در شرایط عادی بین سه هزار تا ۳۷۰۰ لیتر در ثانیه و در ایام پیک مصرف تا پنج هزار لیتر بر ثانیه اعلام کرد و یادآور شد: در برخی مواقع پیک مصرف با ۹۵۰ لیتر کمبود آب در شهر کرمانشاه مواجهیم.
تکمیل خطوط بین مخازن در سطح شهر مانند تکمیل خط بین مخزن چمن و جمهوری از مهمترین اقدامات در جهت توزیع مناسب آب بود که رضا داوودی به آن اشاره کرد.
کمبود ۵۰ درصدی مخازن از جمله مشکلات موجود در شهر کرمانشاه است که مدیرعامل آبفا استان از آن نام برد و گفت: در حال حاضر ۱۲۶ هزار مترمکعب مخزن در اختیار داریم و گاهی ناچار میشویم ساعاتی از شب برای آبگیری مخازن را ببندیم.
با توجه به اقدامات انجام شده داوودی پیش بینی کرد، در سال آینده شهروندان کرمانشاهی با قطعی آب در روز روبه رو نشوند و فقط قطعی آب را در ساعات محدودی از شب تجربه کنند.
فرسودگی 40 درصدی شبکه آب کرمانشاه
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه به فرسودگی شبکه آب در شهر کرمانشاه اشاره کرد و گفت:۱۷۰۰ کیلومتر شبکه آب در شهر کرمانشاه وجود دارد که ۴۰ درصد آن دچار فرسودگی است و حدود هزار کیلومتر از شبکه آب شهر کرمانشاه نیازمند اصلاح و بهسازی است که به اعتبار حدود هزار میلیارد تومان نیاز دارد.
وی عنوان کرد: از این میزان حدود ۳۵۰ کیلومتر فرسودگی جدی دارد و برای اصلاح آن نیازمند ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم.
داوودی در پایان به اهمیت همراهی مردم و صرفهجویی در مصرف آب در گذراندن تابستانی بدون تنش آبی اشاره کرد و خاطر نشان کرد: با تدابیری که در نظر گرفته شده و برنامههای ویژه، تابستان بسیار بهتری را در استان خواهیم داشت، اما همراهی مردم همیشه دارای اهمیت است.