شهرمن- احسان رضايي
مدتي است شايعه ضعيف شدن ويروس کرونا، موجب ناديده گرفتن توصيه هاي بهداشتي و غيرتوجهي به قوانين فاصله گذاري اجتماعي شده است. اما آياقدرت ويروس کويد19 کاهش يافته است؟
مدير گروه کنترل بيماري هاي غيرواگيرمعاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه، در گفتگو با شهرمن، در پاسخ به اين سؤال گفت: شايعه ضعيف شدن ويروس کرونا به هيچ عنوان صحت ندارد.
دکتر سارا شاه آبادي، با بيان اينکه ويروس در محيط هاي آزمايشگاهي و پژوهشي براي توليد واکسن ضعيف ميشود اما در محيط طبيعي چيزي به عنوان ضعيف شدن ويروس معنايي ندارد، افزود: به عنوان مثال واکسن فلج اطفال يک ويروس زنده ضعيف شده است که به صورت تزريقي يا خوراکي سيستم ايمني بدن را بر عليه ويروس تحريک مي کند و باعث توليد آنتي بادي مي شود و در صورت ورود ويروس فلج اطفال، آنتيباديهاي توليد شده بر عليه ويروس دست به کار مي شوند تا بتوانند ويروس را از بين ببرند.
وي تأکيد کرد: در حال حاضر هيچ مطالعه و مقاله علمي در خصوص ضعيف شدن ويروس کرونا وجود ندارد.
شاه آبادي اظهار کرد: اين ويروس به هيچ عنوان قابل پيشبيني نيست و همه افراد بايد توجه کنند که افزايش ميزان مبتلايان و افراد بستري در بيمارستان ها و نيز عزيزان فوت شده، گواه بر ضعيف نشدن ويروس است و همه بايد از خود مراقبت کنند.
وي با اشاره به اينکه در حدود 80 درصد از افراد جامعه که به ويروس کرونا مبتلا مي شوند علائم خفيفي دارند، گفت: 20 درصد مبتلايان دچار علائم شديدي ميشوند و بهتر آن است که در بيمارستان بستري شوند.
سارا شاه آبادي گفت: کاملاً مشخص نيست چرخه انتقال ويروس کرونا در چه بازه زماني کاهش پيدا مي کند؛ چون ويروس در خارج از محيط بدن موجود زنده داراي فعاليت شديدي نيست اما در صورت ورود به بدن موجودي زنده و فعال است و در صورت انتقال از يک ميزبان به ميزبان ديگر فعاليت آن تشديد ميشود و فرد بيمار دچار علائم شديد بيماري مي شود.
وي با تأکيد بر اينکه ويروس کرونا داراي ابعادي ناشناخته است، عنوان کرد: هرچه از زمان بروز بيماري و فعاليت ويروس مي گذرد به اطلاعات و شناخت تازه اي مي رسيم.
شاه آبادي اظهار کرد: معمولاً در فصل گرم سال، ويروس هايي مانند ويروس آنفلوآنزا و سرماخوردگي که باعث بيماريهاي دستگاه تنفسي ميشوند، فعاليتشان کم ميشود و موارد ابتلا کاهش مييابد؛ اما ويروس کرونا رفتاري متفاوت دارد .
وي افزود: به طور مثال هم اکنون در استان هاي جنوب کشور با وجود شرايط آب و هوايي و حاکم شدن فصل گرم، شرايط قرمز است و از فعاليت ويروس کرونا با توجه به رفتار متفاوتي که دارد، اصلاً کاسته نشده است.
مدير گروه کنترل بيماري هاي غيرواگيرمعاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي کرمانشاه درباره اين باورغلط که ابتلا به بيماري کرونا در فصل گرما شدت کمتري دارد و در صورت ابتلاي مجدد بدن مقاومت بيشتري خواهد داشت، هشدار داد و گفت: طبق بررسي هاي انجام شده بين 3 تا 6 ماه آنتي بادي عليه ويروس کرونا در بدن فرد مبتلا شده و بهبود يافته ايجاد مي شود و در بدن باقي مي ماند و بعد از آن ممکن است آنتيبادي در بدن از بين برود و از طرفي ممکن است ويروس دچار جهش شود و آنتي بادي که در بدن فرد وجود دارد ديگر اين ويروس جهش يافته را شناسايي نکند و در نتيجه نمي تواند بر عليه آن واکنشي انجام دهد.
شاه آبادي از اقدامات پيشگيرانه در کشور ياد کرد و گفت: در همان ابتداي اعلام خبر شيوع ويروس کرونا در چين، احتمال ورود اين ويروس به کشور پيشبيني و اقدامات آموزشي و پيشگيري آغاز شد. وي عنوان کرد: در ماه هاي اسفند و فروردين اين بيماري در کرمانشاه شايع نشده بود. علت آن هم اطلاع رساني به افراد جامعه از طريق رسانه ها و همکاري تمامي ادارات مختلف با دانشگاه علوم پزشکي و حمايت استانداري و شوراي تامين بود.
وي با ابراز تأسف از اينکه پس از اتمام تعطيلات و لغو برخي محدوديت ها باور مردم درباره ويروس کرونا تغيير يافت، گفت: برداشته شدن محدوديت ها اين باور را به مردم داد که شيوع اين بيماري کاهش پيدا کرده است.
وي با اشاره به مشکلات مردم در مشاغل مختلف در زمان قرنطينه بيان کرد: پس از برداشته شدن محدوديت ها با اينکه پروتکل هاي بهداشتي ارائه و آموزش داده شد اما متاسفانه مردم شيوه نامه هاي بهداشتي را با اين احساس که شيوع اين بيماري به اتمام رسيده است رعايت نکردند و همين عدم رعايت از سوي مردم باعث شد با افزايش شيوع و پيک اين بيماري روبه رو شويم.
شاه آبادي گفت: اگر مردم عزيز به همان ميزان ابتداي شروع بيماري پروتکل هاي بهداشتي را رعايت مي کردند، مي توانستيم پيک بيماري را کنترل کنيم.
وي افزود: استان ما با تأخير دچار اين پيک شده است و در اپيدمي بيماريهاي واگير اين مسئله اتفاق ميافتد.
وي ابراز اميدواري کرد مردم نسبت به مشکلاتي که اين بيماري ايجاد ميکند آگاه شوند و با عمل به پروتکل هاي بهداشتي کمک کنند تا در دو يا سه هفته آينده اين پيک کاهش يابد.
سارا شاه آبادي بر استفاده از ماسک تأکيد کرد و آن را بسيار مهم و حياتي دانست و گفت: در حال حاضر استفاده از ماسک داراي اهميت زيادي است و در سراسر دنيا به صورت يک صدا استفاده از ماسک سه لايه ساده به محض خروج از منزل تا زمان بازگشت به شدت توصيه مي شود.
وي بيان کرد: اگر در هنگام ارتباط يک فرد سالم با يک فرد ناقل يا بيمار فاصله کمتر از 2 متر باشد و هر دوي اين افراد از ماسک استفاده کرده باشند احتمال ابتلاي فرد سالم کمتر از يک و نيم درصد است اما اگر هر دو فرد از ماسک استفاده نکنند امکان ابتلاي فرد سالم بالاي 90 درصد است و همين امر نشان دهنده اهميت استفاده از ماسک است.
دکتر سارا شاه آبادي متذکر شد: با توجه به شيوع بيماري و وجود افراد ناقل يا بيمار با علائم خفيف و توانايي انتقال بيماري به افراد سالم، استفاده از ماسک بهترين راه براي پيشگيري از ابتلا به بيماري کرونا است.